AKADEMIA GŁUPICH RUCHÓW…

Opublikowano 23 lipca 2017 w kategoriach Artykuły - felietony .

Wprowadzenie:

 

Tytuł nawiązuje do nazwy zawodów. Były to Akademickie Mistrzostwa Europy rozgrywane dość dawno temu.

 

AKADEMIA GŁUPICH RUCHÓW…

            Możliwości podglądania w akcji różnych, nawet wysoko kwalifikowanych graczy, daje poczucie dowartościowania z jednej strony, z drugiej zaś mnie przynajmniej nasuwa podejrzenie, że gracze ci musieli ukończyć Akademię Głupich Ruchów.   

            Jak bowiem wytłumaczyć wyczyny zanotowane przeze mnie w ostatnich latach jako „perełki”? Prezentowane ekscesy wykonane były przez zawodników młodego pokolenia, które jak wiadomo wiedzę zdobywało na brydżowych uczelniach, a nie pokątnie przy kaganku w piwnicznej izbie. Co gorsza trudno to złożyć na karb chwilowego rozcięcia komunikacji pomiędzy rękami, a głową. Wygląda to raczej na pewien styl gry.

Licytacja:

W N E S
nazwisko nazwisko nazwisko nazwisko
1 Pas
Pas 2 Pas 3 BA
?

 

Co przyszło by Wam do głowy skontrować z ręką:

W7632

K52

W10532

Studentowi przyszło. Wystraszenie przeciwnicy ani nie odwinęli, ani nie nadrobili, choć mogli.

Na drugim stole licytowano:

W N E S
nazwisko nazwisko nazwisko nazwisko
1 Pas
Pas Ktr Pas Pas
2 Ktr 2 Pas
Pas Ktr Pas Pas
pas

 

Wistującemu z ręki:

AD10764

D10

W74

A8

…wypadła dama kier, zamiast jakiegoś kara. No ale i to czerwone i to czerwone. W efekcie marne bez jednej zamiast bez trzech           . Też w katechizmie jest zadekretowane w co się wistuje w takich sytuacjach. No ale jak boys musieli grać ciurkiem 20-rozdaniowe mecze, to ze zmęczenia mogli zapomnieć.

Na marginesie nieudolnie cytowanego przysłowia „zapomniał wół jak cielęciem był”- w swoich cielęcych latach brydża grywałem mecze 40-rozdaniowe, gdzie 20 to była połówka. No ale moje pokolenie z niejedną połówką potrafiło się rozprawić bez skutków na jakość gry, choć nie należy się tym chwalić.

I tak w wysoko zaprowadzonym meczu oddaje się ponad 40 impów siejąc VP bezmyślnie.

Rozdanie 27  W zaczarowanym kręgu myśli fałszywej

AKW7

1082

K7

W942

1098

A743

DW532

A

D5432

KD5

86

753

6

W96

A1074

KD1086

 

NS doszli do 3 BA. Można było zdjąć na dzień dobry 5 lew – nie zdjęto. Po wiście w figurę (?) karo  E zrobił co w jego mocy – do pierwszego pika dołożył najwyższą 5-kę kiedy rozgrywający wszedł do stołu, by stamtąd podegrać trefla. Do pierwszego trefla – najniższą 3-kę. Znowu 4 lewy czekały na zdjęcie – bezskutecznie. W jeszcze raz po dojściu figurą karo miał szanse obłożyć. Jednak tak się zaprogramował, że podgrywał piki jak w pijanym widzie w efekcie wypuszczając kontrakt. Też pewnie był zmęczony, choć ta drużyna akurat miała rezerwę – piąte koło u wozu (swoją drogą jakaś paranoja, by na zawody międzynarodowe wysyłać drużynę w składzie 5-osobowym…choć już kiedyś przerabialiśmy to na poziomie pierwszej reprezentacji za czasów pewnego sponsora).

Na dwóch czwórkach lepiej….curiosum…

W10964

A1074

AD92

AD875

9

D83

K1074

 

Włosi spokojnie zatrzymali się w 4 . Nasi złapali strefę:

W N E S
nazwisko nazwisko nazwisko nazwisko
1
Pas
Pas Ktr Pas
Pas Pas
Pas (?) Pas Pas
pas

 

Miarą marazmu jest też rozgrywka tego kontraktu po wiście w kiera. Jedyna sensowna to założenie waleta trefl po lewej – przebijamy kiera, 9-ką trefl utrzymujemy się w stole, przebijamy kiera królem trefl, ostatniego atuta przejmujemy w stole, odciągamy atuty i impasujemy piki. Nic by nie pomogła ta rozgrywka, bo czarni chłopcy byli nie tam gdzie trzeba, ale zagranie dwa razy asa i damy trefl świadczyło o wyłączeniu się rozgrywającego z jakiejkolwiek walki.

Do dziś zastanawiam się nad wyborem trefli zamiast pików. Chyba gdzieś przebrzmiałym echem, odbiła się rada – na dwóch czwórkach lepiej. To, że 6 miało być inwitem wielkoszlemowym nie zgadł ani S, ani ja…

Obrót w rozdaniu 22 impy…

Obie po, dealer S, licytacje:

PO

W N E S
nazwisko nazwisko nazwisko nazwisko
1
Pas 1 4 Ktr(??!)
Pas 5 Pas Pas
pas

 

PZ

W N E S
nazwisko nazwisko nazwisko nazwisko
1
Pas 1 2 BA(??) 4
Pas 4 BA Pas 5 BA
Pas Pas
Pas Pas pas

 

W

AK732

108764

K3

1098762

D105

52

W6

AKD543

6

9

D10875

W984

AKDW3

A942

 

 

Obie po,

AD75

AKD6

AKW104

103

7

D983

AK8754

82

W109542

6

W1097

KW964

83

752

d32

 

Po jednostronnej licytacji S rozgrywał 6 . Wist as trefl. Jaki wynik osiągnął rozgrywający? Bez dwóch!   Jak? Bardzo prosto. Przebił, zagrał raz pika – fakt, że wszyscy dołożyli, pozwolił mu na „bezpieczną” rozgrywkę – as i król karo. E przebił i zagrał waleta kier. S usiłować zrzucić kara na kiery, więc drugi kier został przebity przez W, który ściągnął damę karo. Zagranie drugi raz pika do ręki i w przypadku, kiedy podzielą się 3-1, wykonanie natychmiast impasu karo, przekraczało możliwości studenta Akademii.

Obie  po, dealer E

64

KD98

KW93

A103

10

A10742

AD8

W542

KW9875

107642

D8

AD32

W653

5

K976

 

PO

W N E S
nazwisko nazwisko nazwisko nazwisko
2 Pas
Pas Ktr Pas 3 (?)
Pas Pas pas

 

11 lew – 200 dla NS

PZ

W N E S
nazwisko nazwisko nazwisko nazwisko
3 Pas
Pas Ktr Pas Pas
pas

 

800 dla NS

Mecz z Norwegią, NS po, dealer N

 

PZ

W N E S
nazwisko nazwisko nazwisko nazwisko
1 Pas
Pas Pas
Pas Pas pas

 

AKW10863

A10

874

9

942

W962

102

K32

D5

754

AW963

85

7

K3

KD5

ADW10764

 

Norwegowie zagrali spokojne 4 i po wiście w kiera skonsumowali wszystkie 13 lew na ekspasie króla trefl. 6 natomiast w sposób oczywisty zakończyło się wpadką. A wystarczyłoby zapamiętać, że goli to się u fryzjera oraz końcówki, a szlemiki i szlemy się LICYTUJE!

Obie po, rozd. E

W N E S
nazwisko nazwisko nazwisko nazwisko
Pas Pas
1 2 Pas 3 BA
Pas(??) Pas Pas

 

W1065

W3

ADW642

6

K3

A10652

3

AKD83

D942

K94

107

10542

A87

D87

K985

W97

 

Marne 300, a na drugim stole 620 za 4 . Zachowanie W trudno wytłumaczyć? Cichy pogrzeb robił z taką młotownią? Szarpana gra – raz jakiś dziki skok do szlemika w trefle, innym razem tchórzliwy pas w klarownej sytuacji..

Obie po, licytacja PZ:

W N E S
nazwisko nazwisko nazwisko nazwisko
Pas
Pas 1 2 2
Pas Pas 3 (??) Pas
Pas pas

 

A8762

86

KW2

K96

K109

43

A964

5432

w

AKDW105

D8

A1087

D532

972

10753

DW

 

Na drugim stole posiadacz ręki E wybrał inną drogę – też nie zachwycającą, ale skuteczną – skontrował 1 , a po podniesieniu przez S do 3 , solo krzyknął 4 . Nasz zawodnik początek miał lepszy, lecz koniec żałosny. A i tak miał szczęście – partner mógł mieć singla kier i trzy blotki trefl i także spasowałby na 3 . Właściwą ożywką po 2 jest kontra. Przecież jak partner zalicytuje kara, to zawsze możemy poprawić na kiery.

Obie po, licytacja:

W N E S
nazwisko nazwisko nazwisko nazwisko
Pas 1 Pas
Pas 2 BA Pas
Pas ktr
Pas (???!!!) Ktr Pas
Pas pas

 

6532

D10983

W965

109

A107652

A2

A74

KD5

KW

KW65

KD103

AW87

D9843

74

82

 

Lekarz tu zbędny. Weterynarz owszem by się przydał. Na drugim stole pechowe 5 bez jednej. 15 imp w plecy.

WE po, licytacja

W N E S
nazwisko nazwisko nazwisko nazwisko
Pas 1 Ktr
1 Ktr 2 Ktr(?)
4 Pas Pas pas

 

D874

2

AK102

9862

W109

K8763

7

AD74

53

AD54

DW8543

W

AK62

W109

96

K1063

 

Na drugim stole 4 z kontrą bez 3, bo rozgrywający zapomniał o zasadzie – kto nie ściąga atutów, ten chodzi bez butów. Normalnie powinno być bez dwóch. A nasi nakontrowali się, by pokazać piki chyba. Tylko co z tego? Dziwne, że nie kontrowali dalej…

Rzuty z połowy boiska

Rozd. 12, mecz Polska 2 – Austria, NS/W

1094

AD87

D5

AK52

DW

KW3

AK10974

W3

 

Licytacja:

W N E S
nazwisko nazwisko nazwisko nazwisko
1 BA Pas 6 BA
Pas Pas pas

 

Wszystko byłoby dobrze, ale brutalni przeciwnicy ściągnęli dwa górne piki. Na drugim stole austriaccy ścianiarze zagrali jakiś beznadziejnie nie maksowy kontrakt 5 , po takim samym otwarciu 1 BA.  Austriakowi chciało się licytować, a nie bawić w golibrodę.

A katechizm mówi – końcówki się goli, a premiówki licytuje.

Za dwa rozdania…  Może się odbijemy?

KD109

K962

D6

W95

AW76

W10

AK10

AD63

 

Symfonia licytacyjna Cis Dur – nie wiadomo, czy bardziej Cis, czy bardziej Dur…

W N E S
nazwisko nazwisko nazwisko nazwisko
1
Pas Pas
Pas Pas
Pas Pas 4 BA(1)
Pas (2) Pas (3)
Pas (4) Pas
Pas Pas pas
  1. Blackwood
  2.  1 asik z 5
  3.  Pytanie damę…Chyba
  4.  Chyba nie wiem o co on mnie pyta

Skierowanie: Szkoła Brydża – bilans mieszany. Jeśli już ręka S nęciła szlemikiem, to po 3 należało zalicytować waiting bid 3 BA. Kiedy partner nie wskazałby kontroli treflowej, należało szybko kończyć 4 pikami, bo nie było bilansu na 6, jeśli jest dziura w treflach. Nie było go od początku, ale delikatną próbę można było podjąć. A tak – po tępej licytacji zawędrowaliśmy dalej niż o jeden most za daleko.

Rozdanie 15   Licytujemy naturalnie…

4

9874

AW10

KW653

K10973

W

K86543

A

 

Licytacja:

W N E S
nazwisko nazwisko nazwisko nazwisko
1
Pas 2 2 Pas
Pas pas

 

Jeżeli w ojczyźnie kontry Bi, zawodnik E nie umie jej zastosować, to gra się 2 minus 1 zamiast 3 +1. Pisałem ładnych parę lat temu, że należy odstąpić od dychotomii „wywoławcza lub objaśniająca”, na rzecz „wywoławcza lub dwukolorowa” w sytuacjach, kiedy nasza interwencja rozpoczyna się na wysokości 2+.

 

—————————————————————————————————————–

 

            Ech studenci, ech studenci… (w latach moje młodości była to powtarzająca się fraza dość frywolnej piosenki o studentach) 


Ryszard Kiełczewski

About

Zawodnik, trener, działacz, wybitny publicysta brydżowy. Wielokrotnie powoływany na stanowisko trenera-selekcjonera juniorów, pełnił funkcję kapitana reprezentacji Polski Juniorów na Mistrzostwach Europy. Jest pierwszym trenerem w Polsce, który uzyskał pierwszą klasę trenerską (1987).


Komentarze

Dodaj komentarz


Shortlink: