KŁOPOTY Z BLACKWOODEM?

Opublikowano 26 sierpnia 2018 w kategoriach Artykuły - felietony .

KŁOPOTY Z BLACKWOODEM?

 

Na forum bridge poskarżył się jeden z uczestników na przegrane rozdanie z rękami:

KDW10

4

AK864

W76

874

KW5

5

AKD954

Licytacja:

W                        N                           E                           S

gracz 1                gracz 2                   gracz 3                  gracz 4

1                    pas                        2                         pas

2                     pas                        3                         pas

4                     pas                         4 BA( ?)                          pas

(1 as)           pas                        6  (akt rozpaczy)

 

Rozdanie zostało początkowo zaprezentowane jako problem z ręki E po rewersie 2 . Nie będę cytował wypowiedzi z forum, byłem jedynym, który zaproponował 2 BA, jako odzywkę mającą na celu ujawnienie w miarę do końca składu ręki W. Bowiem ewentualny singleton trefl w ręce partnera powinien natychmiast ostudzić nasze aspiracje. Pełny fit treflowy natomiast wręcz przeciwnie. Dalsza licytacja według mnie powinna przebiegać tak:

 

W                        N                           E                           S

gracz 1                gracz 2                   gracz 3                  gracz 4

1                    pas                        2                         pas

2                     pas                        2 BA                     pas

                    pas                        4 (1)                     pas

                   pas                        4 (2)                    pas

                    pas                        5 

  1. wezwanie do cue bidu
  2. cue bid/last train

Wątpliwości może budzić cue bid 4  z króla do singla partnera. Ale to nie powinno być rozumiane  jako cue bid, ale jako last train – przygotowanie decyzji, który z partnerów powinien zastosować Blackwooda.

Tu trzeba przypomnieć uzupełniającą uwagę dotyczącą stosowania Blackwooda – o asy przy uzgodnionych treflach może zapytać ten z partnerów, który ma co najmniej dwa asy, zaś przy uzgodnionych karach – ten, który ma przynajmniej jednego.

Teraz, kiedy asów pojawiło się 5, reguła ta powinna być zaktualizowana do wymogów – przy uzgodnionych treflach o liczbę asów może zapytać ten zawodnik, który posiada ich przynajmniej trzy, a przy uzgodnionych karach ten, który ma co najmniej dwa.

 

Tak więc w tym rozdaniu – mimo iż formalnie Blackwooda mógł zastosować zarówno W jak i E, to uniknięcie tego powinno obu partnerom wyjaśnić, że żaden z nich nie spełnia warunków, by zastosować Blackwooda. Stąd finalne 5 mimo aż trzech (w rzeczywistości dwóch – 4 wyjaśnione wyżej) cue bidów.


Ryszard Kiełczewski

About

Zawodnik, trener, działacz, wybitny publicysta brydżowy. Wielokrotnie powoływany na stanowisko trenera-selekcjonera juniorów, pełnił funkcję kapitana reprezentacji Polski Juniorów na Mistrzostwach Europy. Jest pierwszym trenerem w Polsce, który uzyskał pierwszą klasę trenerską (1987).


Komentarze

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Shortlink: